Tamamıyla doğal olarak toplanan salep mide dostu olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üst solunum yolları ve bronşite iyi geliyor.
Orkidenin salep elde edilebilen türlerinin Türkiye'de sadece bir kaç ilde yetiştiği ve dağlardan doğal olarak toplandığı bilinmektedir.
Salebin içecek olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde bulunan nişasta ve diğer kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da değerlendirildiği, Salep normal metotlarla bahçelerde yetiştirilmesi ise çok zor olmaktadır.
Salep, az bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL'ye kadar çıkmaktadır, Salep sadece içimizi ısıtan, lezzetli bir içecek değil aynı zamanda çok sayıda yararı var. Yetişme dönemi olan aylarda bolca salep tüketilmeli
Salep halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu uzmanlarca ifade edilmektedir.
Salep müsilaj özelliği dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerine katman oluşturuyor, koruyor ve rahatlık veriyor. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor.
Salep, yer orkidelerinin toprak altında bulunan yumrularından elde edildiğinden, bilinçsiz toplamanın salep neslini tehlikeye soktuğunu bilinmektedir.
Toplanan yumruların yıkanıp, kurutulmasının ardından dövülerek toz haline getirildiğini ve salep elde edilmektedir, 6-10 gram salebin ise bir kilo süte kıvam verebildiğini sözlerine ekledi.
http://tabiattangelensaglik.blogspot.com/2012/10/salep-her-derde-deva-ve-vitamin-deposu.html