KARABAŞ OTU


Ağrıları dindirir, kalbe kuvvet verir… Özellikle sigara kullananlar için belirtelim, balgam sökücü özelliği vardır. Uyuşukluk gideren bu bitki zindelik kaynağıdır. Sara ve beyin hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.

Karabaş Otu Faydaları

Doğanın cömert bağrında yetişen sayısız bitki ve ot, içerdiği etken maddelerle, sağlık ve güzellik saçıyorlar adeta. İşte o otlardan biri: Karabaş Otu.

Ballıbabagiller familyasından olan Karabaş Otunun Latince adı Lavandula Stoechas’tır. Lavanta olarak da bilinen, çiçekleri mavi ve mor olan hoş kokulu karabaş otu Türkiye’nin hemen her tarafında yetişmektedir.

Çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlayan karabaş otu, içindeki geraniol maddesiyle, özellikle pankreas, beyin, bağırsak, meme ve prostat kanserlerinde, tümörlerin büyümesini engelleyen ve hatta tümörleri yok eden bir etkiye sahiptir. 

Karabaş otunun sağlığa faydaları bu kadarla sınırlı değil. Bunun dışında ağrı kesici etkiye sahip olan karabaş otu, sinirsel kökenli baş ağrılarını giderir, içeriğindeki cineole maddesiyle alerjileri önler, kan basıncını düşürür, migren ağrısına ve karın şişkinliğine iyi gelir, sinirlere ve kalbe kudret verir, depresyon ve sinirlilik hallerinde sakinleştirici etkisi vardır, sara hastalığında da şifa olarak kullanılır, beyinle ilgili rahatsızlıklara iyi gelir, vücuda direnç verir,  mikropları kırar, sakinlik verir, romatizma ağrılarını azaltır, rosmarinik asit sayesinde kanı sulandırır ve damarları genişletir. 

Uykusuzluk problemine de oldukça iyi gelen karabaş otu, antiseptik etkiye sahiptir, balgam söktürür. Mide ve bağırsak sancılarını dindirir. Egzama yaralarına iyi gelir. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

Sigarayı Bırakmak İsteyenlere Karabaş Otu

Sigarayı bırakmak isteyenlere bu zorlu savaşta destek verir. 1 bardak suya 5 gram karabaş otu ekleyip 3 dakika kaynatıp süzerek, sigara içme isteği geldiği zamanlarda içerseniz, sigara içme isteğiniz geçiştirilmiş olur.

Karabaş otu kan sağlığını korur, kan dolaşımını düzenler;

1 bardak kaynamış suya karabaş otu tomurcuklarını koyun ve demlenmeye bırakın. 1 saat sonra demlenen çayı için. Bu şekilde demlenen çay kanda oksijen taşıyan hücrelerin güçlenmesini sağlar.

Karabaş otunun cilt sağlığına faydaları da vardır. Aynı çayı daha fazla miktarda hazırlayıp sabahları yüzünüzü bu çayla yıkarsanız cilt sağlığınızın korunmasına da destek vermiş olursunuz.

Karabaş Otunun Saçlara Faydası: Neredeyse vücutta etki etmediği bölge olmayan karabaş otunun saçlara faydası da yadsınamaz. Suda demleme yöntemiyle hazırlayacağınız karabaş otu çayı, saç dökülmelerine karşı etkilidir. Saçları yumuşatır, parlaklık verir, kepek sorununu giderir ve bitleri döker.

Görüldüğü üzere karabaş otunun cilt sağlığına faydaları ve genel sağlığa faydaları hayli fazladır.

Karabaş otu nasıl kullanılır?

Karabaş otu, çay ve yağ şeklinde kullanılmaktadır. Karabaş otu yağı, özellikle yara gibi sorunlarda haricen kullanılır.

Karabaş otu kürü yapacaksanız 15-20 günlük kürler halinde yapılmalıdır, kürler arasında 7 ila 10 günlük mesafe olmalıdır. Karabaş otunun damar açıcı etkisi olduğundan sınırdaki doz aşılmamalıdır.

Karabaş otu çayı yapmak için, 1 su bardağı suyla 1 tatlı kaşığı karabaş otunu kaynatın ve biraz ılınınca için.

Karabaş otu çayı  1 tatlı kaşığı bitki 1 su bardağı suyla  3 kadar dakika kadar kaynatılarak hazırlanır.

Karabaş Otunun Yan Etkileri

Karabaş otu hamile kadınlara asla önerilmez. Doz aşımında kusturucu etkisi vardır. Karabaş otu kür dahilinde ve önerilen dozajda kullanılmalıdır; sürekli kullanım vücuda zarar verir.

Karabaş Otu Zararları

Karabaş otunun kullanımı abartılırsa mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir. Kullanımdan hemen sonra aşırı terleme oluşursa, ılık suyla duş alınmalıdır.