ZERDEÇAL MUCİZESİ

Zerdeçal bitkisi, zencefil ailesine ait olup, en önemli etken maddesi curcumindir. Zerdeçal polifenollerden zengindir ve curcuminin iki totomerik formları keto ve enoldür. Katı faz ve çözelti enol şeklini dengelemektedir. Curcumin, boron nicelendirmek için kullanılabilir. Rosocyanine olarak bilinen kırmızı renkli bir bileşik oluşturan borik asit ile reaksiyona girer.
Curcumin gıda renklendirici olarakta kullanılmaktadır.

Zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı ve  rizomlu çok yıllık otsu bir bitkidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.

Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde onlarca etken madde bulunur. Fakat aktif maddesi curcumindir. Zerdeçal tozunun yaklaşık 1:30- 1:100 kadarı curcumin etken maddesi oluşturmaktadır. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır; ortalama 30-90 mg curcumin içerir.

http://zerdecalinfaydalari.blogspot.com/


Güney Asya kökenli yoğun sarı renkli bu değerli bitki, zingiberaceae familyasından olup eterik yağ ve kendisine yoğun sarı rengi veren curcumin içerir. Geleneksel Hint bitkisel tıbbı Ayurveda'da "kan temizleyici ve enerji verici " olarak tanımlanan ve "köri" adı altında baharat olarak yaygın biçimde 4000 yıldır kullanılan bitki kökü tozunun son yıllarda yapılan araştırmalarla insan sağlığı açısından çok önemli bir yere sahip olduğu anlaşılmıştır.

Zerdeçalın klasik olarak bilinen iyileştirici özellikleri, mide salgısı, bağırsak kareketleri ve safra asitlerinin karaciğerde yapımını artırıcı etkileridir. 

Yapılan yeni bilimsel araştırmalar ile bahsedilen klasik iyileştirici nitelikleri yanında curcumin'in özellikle bazı yaygın kanser türlerine karşı önemli tıbbi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. 

Özellikle Hint Safranı denilen keskin sarı renkli curcumin pigmenti içeren zerdaçalın antikanserojen ,antitoksidatif ve iltihap geriletici (antiinflammatuar) etkinlik gösterdiği anlaşılmıştır. 

Ailevi adenomatöz polyposis ( kalın bağırsak polipleri) hastası insanlarda yapılan klinik deneylerde Curcumin ile poliplerin %60 oranında azaldığı ,geri kalan poliplerin ise %50 oranında küçüldüğü gözlemlenmiştir. 

Kalın bağırsak poliplerinin uzun vadede insanlarda klinik belirti vermemesi veya çok az vermesi, diğer taraftan kalın bağırsak poliplerinin kolon kanserine çok iyi bir zemin hazırladığı düşünülürse , bu etkinin önemi kolayca anlaşılır.

http://zerdecalinfaydalari.blogspot.com/